Thursday, June 25, 2009

ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ Ή ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;

Είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα που μας έχει όλους κάποιες φορές απασχολήσει. Νομίζω πως έχω τώρα μια αρκετά καλή απάντηση.
Οι άνθρωποι βασικά μοιάζουμε μεταξύ μας. Έχουμε ίδιο βιολογικό υπόβαθρο, όμοιες ή παρόμοιες ιδιότητες, όμοια συναισθήματα, παρόμοιες τάσεις.
Η διαφορά μας έγκειται στο β α θ μ ό κάθε ιδιότητας, κάθε συναισθήματος, κάθε τάσης.
Δύο άνθρωποι δηλώνουν ότι αγαπούν τη φύση ή τα βιβλία.
Λένε το ίδιο πράγμα; Ασφαλώς όχι.
Οι φράσεις ‘Αγαπώ τη φύση’, ‘Αγαπώ τα βιβλία’ είναι γενικόλογες χοντροκομμένες γλωσσικές εκφράσεις που δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα.
Γιατί αν ο ένας αγαπάει τη φύση ή τα βιβλία εκατό φορές περισσότερο από τον άλλον, στο θέμα φύση ή βιβλία η διαφορά των δύο αυτών ανθρώπων είναι τεράστια, είναι αγεφύρωτη.
Παρόμοια παραδείγματα είναι άπειρα. Φτάνει ο καθένας από μας να ψάξει λιγάκι μέσα στον εαυτό του και στο κοντινό του περιβάλλον για να το διαπιστώσει περίτρανα.
Για να χρησιμοποιήσω εδώ ακόμα ένα παράδειγμα, είναι άλλο να ενδιαφέρεσαι κάπως για τον πλανήτη, άλλο να σε ενδιαφέρει η μελέτη του, και άλλο να αφιερώνεις τη ζωή σου για την προστασία του.
Αποκλειστικά ζήτημα βαθμού.
Από δω και η ασυνεννοησία μας.
Από δω οι συχνά πικρές μας σχέσεις.
Οι στριφνές, οι δύσκολες.
Από δω η περίεργη αδικία που προκύπτει από την άκρα, κοντόφθαλμη δικαιοσύνη.
Από δω τα άκριτα λάθη μιας γενικής λογικής που δεν γνωρίζει από λεπτές διακρίσεις.
Και από δω μια κοινωνία που δεν έχει ακόμα κατορθώσει να προστατέψει και να υποστηρίξει ψυχικά και πνευματικά τα μέλη της.

Μια μετατόπιση βάρους και μια ομόφωνη αναγνώριση και αποδοχή της διαφοράς βαθμού των ιδιοτήτων μας και της διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας μας θα εξομάλυνε πολλές από τις διαφορές μας, θα εξαφάνιζε πολλούς από τους ψυχολογικούς ρατσισμούς μας, θα μας έκανε πιο συμπονετικούς προς τους άλλους, θα ρυθμίζαμε πολύ πιο καλά και πιο αποδοτικά τις μεταξύ μας διαπροσωπικές σχέσεις και επιτέλους η περίφημη και πολυδιαφημισμένη αγάπη θα αποκτούσε ένα αληθινό, ουσιαστικό νόημα.

1 comment:

Κατουρημένη ποδιά said...

αν μπορώ να συμπληρώσω λίγες λέξεις:

--Η διαφορά μας έγκειται στο β α θ μ ό κάθε ιδιότητας, κάθε συναισθήματος, κάθε τάσης.--

.. και στο βαθμό "μυωπίας" μας.