Thursday, November 29, 2007

BLOGS OR CLOGS?

Round Table στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με θέμα Film Critique on the Internet. The Case of Blogs.
Στην ανοιχτή αυτή συζήτηση αναπτύχθηκαν κάποιες απόψεις που θα ήθελα να σχολιάσω.
Άκουσα, λοιπόν, τον Ηλία Φραγκούλη, άνθρωπο, κατά τα φαινόμενα, ιδιαίτερα έξυπνο, δυναμικό και με καλή αίσθηση του χιούμορ, να μιλάει πολύ απαξιωτικά για κάποιους bloggers που γράφουν στις ιστοσελίδες τους κριτικές κινηματογραφικών έργων. Έντονα ενοχλημένος, έλεγε για πολλή ώρα και με φανερή επιμονή στο θέμα ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός από άσχετους γράφουν κριτικές για κινηματογραφικές ταινίες, άνθρωποι ανίδεοι που δεν έχουν σχέση με το ουσιαστικό πνεύμα του κινηματογράφου, που, τέλος πάντων, δεν έχουν σπουδάσει κριτικοί ταινιών, που δεν είναι αρμόδιοι, όπως εκείνος και οι ομότεχνοί του, να κατανοήσουν και να κρίνουν σε ψυχολογικό και ιστορικό βάθος ένα φιλμ.
Γιατί, όμως, αυτή η τοποθέτηση; Το διαδίκτυο είναι ένας δημοκρατικός χώρος και τα blogs ημερολογιακές σελίδες όπου ο καθένας, μπορεί, μέσα σε επιτρεπτά πλαίσια, να γράφει ό,τιδήποτε: Προσωπικές κριτικές και σχόλια για θεατρικές παραστάσεις, για κινηματογράφο, για την πολιτική κατάσταση, για ερωτικά ή επικοινωνιακά ζητήματα, για την σπασμένη κουνιστή πολυθρόνα της γειτόνισσας που σκουριάζει πεταμένη στον κήπο της...Ό,τιδήποτε του κάνει κέφι. Τα ημερολόγια είναι ανάπτυξη ιδιαίτερων συλλογισμών και τρόποι έκφρασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ray Pride, ένας εύγλωττος ομιλητής είπε, ανάμεσα σε άλλα: an opinion is like an asshole. Everybody has it. For God's sake! Can you imagine of 'everybody not having an asshole'? Δεν μας λείπει η άγνοια, η αδιαφορία, και η απουσία άποψης. Αυτό ακριβώς που μας λείπει είναι η τεκμηριωμένη γνώμη και η ελεύθερη και θαρραλέα έκφρασή της. Αν όλοι είχαμε γνώμη για πολλά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, δεν θα είχαμε τόση ανάγκη από γκουρού, μεγαλόσχημους δασκάλους και μεσσίες. Και μιλάμε, βέβαια, για απόψεις που έχουνε περάσει μέσα από το κόσκινο μελέτης, συλλογισμών, εσωτερικού διαλόγου, και εμπειρίας ζωής. Ακόμη και πόνου.
Μπορεί, πράγματι, κάποιος να μην είναι qualified να γράψει μια κριτική, μπορεί, όμως, να γράψει μια γνώμη που στηρίζεται σε σκέψη και επιχειρήματα. Άλλωστε, ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι η γνώμη είναι σαν το ουράνιο τόξο που αναλύεται σε απορία, θαυμασμό, επιχειρηματολογία, ένθερμη ή και αγωνιώδη πρόσκληση για συζήτηση. Τι το καλύτερο;

6 comments:

kira said...

Θάθελα να υπάρχουν γύρω μου πολλά ουράνια τόξα σαν αυτά που περιγράφεις τόσο όμορφα!Νομίζω ότι μας λείπουν άνθρωποι με ΑΠΟΨΗ τεκμηριωμένη που να έχουν μάλιστα τη διάθεση να συν-ζητήσουν, και όχι απλά να δηλώσουν αυτό που πιστεύουν. Όταν συμβαίνει πάντως είναι μεγαλειώδες!

coolplatanos said...

Για να είχαμε όλοι τεκμηριωμένη γνώμη θα έπρεπε να έχουμε όλοι βασική παιδεία σε θέματα τέχνης. Οταν διδαχθήκαμε για τις τέχνες στην Ευρώπη στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο η καθηγήτρια μας είπε ότι οι γνώσεις που θα αποκομίζαμε αφορούσαν τις γνώσεις ενός αποφοίτου ευρωπαϊκού λυκείου. Που σημαίνει ότι εκεί παρέχεται η βασική παιδεία...

Maria Iribarne said...

Εγώ πάλι, για να γίνω η κακιά της παρέας, δεν μου φαίνεται να διαβάζω και τόσες πολλές πια τεκμηριωμένες γνώμες (για τα έντυπα ομιλώ), οι περισσότερες μου δίνουν την αίσθηση ότι εξυπηρετούν τις νευρώσεις των συγγραφέων τους και μόνον. Τέλος πάντων, ομολογώ ότι μ' αρέσει η "προσωπική" ματιά των blogs, κι ας μην είναι (πάντα) και τόσο τεκμηριωμένη "επιστημονικά".

maria said...

"Άλλωστε, ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι η γνώμη είναι σαν το ουράνιο τόξο που αναλύεται σε απορία, θαυμασμό, επιχειρηματολογία, ένθερμη ή και αγωνιώδη πρόσκληση για συζήτηση."

απλά ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!

Socrates said...

Χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου, kira.

Ζητώ συγνώμη, coolplatanos,αλλά δεν πολυκατάλαβα. Συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί μου;

Ναι, maria iribarne. Νευρώσεις και κυκλώματα επίσης. Κι η προσωπική ματιά είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε.

Έλα, έλα, kali zwi. Κόψε κάτι!

prasino liker said...

Σωκρατες
Πολλες φορες η γνωμη πληγωνει.Σιγουρα οταν προερχεται απο ανιδεους οσον αφορα τον τροπο που κανουν την κριτικη ,δεν γινεται αποδεχτη.