Friday, April 27, 2007

Γράφω το παρακάτω post παίρνοντας αφορμή από το post του Καιρού με τον τίτλο 'Ξεδίψασμα'.
Χωρίς,ασφαλώς, να αναιρείται το γεγονός ότι το σύστημα υγείας πάσχει στην Ελλάδα, και, ποικιλοτρόπως, αντιματωπίζει προβλήματα,θα ήθελα να καταθέσω εδώ ότι η προσωπική μου εμπειρία από νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκα είναι θετική. Μεγάλη ταχύτητα αντίδρασης, normal φροντίδα και περιποίηση, καλή συμπεριφορά. Ας τα λέμε και αυτά. Στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη και την θετική ανάδραση. Θα μας βοηθούσε πολύ, νομίζω. Σκέφτεστε, για παράδειγμα, να έβγαινε μια σοβαρή εφημερίδα που θα ασχολούνταν κυρίως με δυναμικές, και αξιέπαινες ενέργειες συνανθρώπων μας, πράξεις που θα αναδείκνυαν την καλή, την αλτρουιστική μας φύση; Η αρετή κομίζει αρετή. Μια τέτοια στάση θα ήταν ένα καλό μέσο εκπαίδευσης και καλλιέργειας. Διευκρινίζω ότι αυτό το σχόλιο δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με κάποιου είδους στενά πολιτικά κίνητρα. Και κάτι τελευταίο. Τα δικά μου παράπονα έχουν να κάνουν, κυρίως, με την ψυχολογική σχέση των γιατρών με τους ασθενείς. Ακόμα και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις(που, συνήθως, δεν υπάρχουν), δεν παρατηρείται ψυχική επικοινωνία ανάμεσα στα δύο αυτά μέρη. Δεν ασκείται,όπως και αλλού άλλωστε, ολιστική ιατρική, και δεν λαμβάνεται υπόψη η μοναδικότητα και η ιδιοσυγκρασία του κάθε ασθενή πράγμα που, άν γινόταν, θα οδηγούσε σε καταπληκτικά, πιστεύω, αποτελέσματα. Κλείνω με την ευχή να μεγαλώνει συνεχώς και με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των ατόμων που θα έχουν να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε υπεύθυνους, νοσοκομεία και γιατρούς.
Ας κοιτάζουμε με αγάπη και γνήσιο ενδιαφέρον τον συνάνθρωπο. Όλοι μπορούμε.

3 comments:

Maria Iribarne said...

Ναι, συμφωνώ με αυτά που γράφεις, κι όχι μόνο για τους γιατρούς. Αν παρακολουθήσει κανείς μία μόνο μέρα τα ΜΜΕ, η πρώτη εύλογη απορία του είναι "πώς είναι δυνατόν να επιβιώνουμε;". Η απλή απάντηση είναι ότι επιβιώνουμε επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους φιλότιμα. Και κάποιοι - λιγότεροι - την κάνουν εξαιρετικά.Δεν είναι αυτονόητο αυτό, κι όταν δεν το αναγνωρίζουμε, όταν δεν του δίνουμε καμιά αξία, είναι σαν να μην υπάρχει. Πιστεύω ότι η άκρατη καταγγελία των πάντων, μακροπρόθεσμα μόνον αρνητικά αποτελέσματα επιφέρει, στο τέλος καταλήγουμε ότι "αφού το κάνουν όλοι, γιατί όχι κι εγώ" . Ας μην ξεχνάμε ότι και αυτή η δύστυχη γυναίκα, από την οποία ξεκίνησε το όλο θέμα, μέσα σε αυτή την τρομαχτική ταλαιπωρία της έχει τη δύναμη να ευχαριστήσει επώνυμα όσους τη βοήθησαν.
Όσο για την ολιστική ιατρική, κι εδώ συμφωνώ μαζί σου, απλώς μου φαίνεται λίγο ουτοπικό προς το παρόν, έτσι όπως έχει η κατάσταση γενικά.

kira said...

Συμφωνώ απόλυτα. Επιτέλους πρέπει να γνωστοποιούμε και ό,τι καλό γίνεται! Όπως λέει και η maria iribarne επιβιώνουμε επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους φιλότιμα, σιωπηλά και φιλότιμα...

Socrates said...

Σ'ευχαριστώ πολύ, Maria Iribarne. Φωτίζεις εξαιρετικά το ζήτημα.Σ'ευχαριστώ, αληθινά, πάρα πολύ!
Kira, σ'ευχαριστώ επίσης. Μακάρι να παίρναν μέρος σ'αυτή τη συζήτηση περισσότερα άτομα.